Bodyprotector voor de ruitersport
Een bodyprotector is een veiligheidsvest gemaakt van beschermende foam in de vorm van een bodywarmer.
Bodyprotectors zijn gemaakt om je vitale delen zoals hart, longen, ribben en rug te beschermen bij een val van je paard. Ook geeft het bescherming wanneer een paard op je staat of wanneer een paard je schopt. Het materiaal van een bodyprotector zorgt ervoor dat de impact van de val wordt verdeeld over een groter vlak. Hierdoor heb je minder kans hebt op blessures . Een bodyprotector moet dan ook goed aansluiten om optimaal te kunnen werken. Wanneer er teveel ruimte zit tussen de bodyprotector en de ruiter dan heeft het weinig effect.
Een bodyprotector kan nooit alle letsel voorkomen en/of ernstig letsel volledig uitsluiten!
Met een bodyprotector verhoog je wel je veiligheid en verminder je de kans op ernstige en/of blijvende blessures.
Anatomie van een bodyprotector
1. Schouderbeschermers
Deze beschermen het uiteinde van je sleutelbeen. Daarnaast beschermen ze ook je schouder en een deel van je bovenarm. Bij een onderzoek naar valpartijen in de eventing is aangetoond dat het dragen van een Level 3 schouderbeschermer het risico op een sleutelbeen breuk tot 80% vermindert.
2. Buitenste materiaal
De buitenzijde wordt gemaakt van verschillende soorten materiaal. Over het algemeen is dit een sterke stof welke je makkelijk schoon kan maken met een vochtige doek.
3. Binnen materiaal
De meeste bodyprotectors bestaan uit (meerdere) lagen beschermende memory foam. Deze foam is meestal warmte gevoelig. Door je lichaamswarmte wordt de foam zachter en ook vormt hij zich naar je lichaam. De foam is vaak geperforeerd voor meer flexibiliteit, minder gewicht en het zorgt voor een verbeterde luchttoevoer.
4. Gewicht
Bodyprotectors die lichter in gewicht zijn hebben over het algemeen wat hardere foam. Deze foam wordt wel zachter wanneer je hem aan hebt. Bodyprotectors die wat zwaarder zijn hebben vaak een foam die ook zacht is wanneer je hem niet gebruikt. Tegenwoordig zijn bijna alle bodyprotectors gemaakt van foam die zich aanpast aan je lichaamswarmte. Hierdoor is het verschil in hardheid nauwelijks meer te merken wanneer je de bodyprotector aan hebt.
5. Sluiting
Bodyprotectors kunnen dicht gemaakt worden door middel van een rits of klittenbandsluitingen. De manier van sluiten heeft geen invloed op de veiligheid van je bodyprotector.
6. Materiaal aan de binnenzijde
Deze wordt over het algemeen gemaakt van een luchtige, geperforeerde stof om zo goed mogelijk te kunnen ademen.