Keurmerken Bodyprotectors voor het Paardrijden

Een bodyprotector keurmerk is een label die je terug vindt op je bodyprotector. Er zijn verschillende keurmerken beschikbaar voor bodyprotectors. Elke bodyprotector die in Europa verkocht wordt heeft verplicht het ‘EN13158 keurmerk’.

EN13158 keurmerk

De EN13158 standaard omschrijft de technische specificaties waaraan een bodyprotector moet voldoen. Een bodyprotector voldoet alleen aan deze standaard wanneer hij een bepaalde mate van impact kan verwerken. Daarnaast moet hij je lichaam voldoende bedekken en mag er net te veel ruimte zitten tussen de diverse foampanelen. Ook de sluitingen moeten degelijk en veilig zijn. Om het EN13158 keurmerk te krijgen moet de bodyprotector eenmalig een test ondergaan aan het begin van het productie proces. Daarna hoeft de keuring niet meer herhaald te worden.

CE

CE is niet een merk of keurmerk standaard op zich maar is een verplichte verklaring. Hiermee toont de fabrikant aan te voldoen aan de Europese richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE). In het geval van de bodyprotectors betreft dit de EN13185/2018.

BETA

BETA is een Engelse organisatie (British Equestrian Trade Association) met strenge richtlijnen voor onder andere bodyprotectors. Om een BETA keurmerk te krijgen moet de bodyprotector ten eerste aan de EN13185/2018 norm voldoen. Daarnaast moet de fabrikant de bodyprotector verplicht jaarlijks opnieuw laten testen. Zo controleert BETA of de gebruikte beschermende materialen nog steeds goed genoeg zijn om je goed te beschermen.

BETA maakt gebruik van 3 verschillende levels:

BETA level 1 2018
BETA level 1

Bodyprotectors met Level 1 hebben de laagste beschermingsgraad en zijn alleen geschikt voor jockey’s met een licentie. De bescherming is beduidend minder en deze bodyprotectors zijn niet geschikt voor algemeen gebruik.

 

BETA level 2 2018BETA level 2

Bodyprotectors voorzien van Level 2 bieden minder bescherming dan normaal nodig is. Alleen geschikt wanneer bewust wordt gekozen voor gebruik in minder risicovolle situaties. Deze bodyprotectors zijn zeker niet geschikt voor het rijden op de weg of harde ondergrond. Gebruik level 2 ook niet tijdens het springen, voor het rijden van jonge of frisse paarden als je nog niet ervaren bent.

 

BETA level 3

Bodyprotectors voorzien van het BETA 2018 Level 3 label bieden de normale en gewenste bescherming. Deze heb je nodig voor het rijden en werken met paarden en zijn geschikt om te gebruiken tijdens wedstrijden. Bodyprotectors van dit niveau verminderen de kans op breuken, verwondingen en blauwe plekken. Daarnaast kan het zorgen voor minder stijfheid na een val of ongeluk tijdens het paardrijden.

 

Sinds oktober 2018 bestaat de BETA 2018 standaard. Dit betekend dat er vanaf die periode geen bodyprotectors meer worden gemaakt met het BETA 2009 label. Deze zijn echter nog te gebruiken mits ze niet al teveel gedragen en/of geleden hebben.

Sinds augustus 2010 maken ze geen bodyprotectors meer met het BETA 2000 label. De bodyprotectors met dit label nog steeds bruikbaar maar het kan geen kwaad om te overwegen een bodyprotector aan te schaffen met het BETA 2018 level 3 label. Op de landelijke wedstrijden in Engeland is het verplicht om met een BETA 2009 of BETA 2018 bodyprotector te rijden. Het BETA 2000 keurmerk is daar niet meer toegestaan per 1 januari 2018.

Wil je meer weten over het BETA keurmerk neem dan een kijkje op Beta-uk.org.

Zuivere voedingssupplementen voor paarden. honden en katten.