airjacket

Airjacket

Wat is een airjacket

In de eventingsport is men al zeer bekend met het gebruik van een airjacket. Deze hebben er voor gezorgd dat menig ruiter ongedeerd wegliep ondanks een zware val.

De laatste jaren is het gebruik van airjackets ook in opkomst bij recreatieve ruiters. Maar ook dressuur- en springruiters en professionals die paarden zadelmak maken. Het grote voordeel van een airjacket is dat ze zeer licht zijn om te dragen. Dit in tegenstelling tot een bodyprotector die nauwsluitend om je heen zit. Meestal zit je met een koord aan het zadel vast. Wanneer je valt zorgt dit koord ervoor dat het airjacket geactiveerd wordt en je in een fractie van een seconde compleet beschermd bent met een airbag om je heen.

Hoe werken airjackets

Airjackets maken gebruik van een gaspatroon. Na elke val of elke keer dat het airjacket is afgegaan zal je deze moeten vervangen. Deze gaspatronen zijn in ieder geval verkrijgbaar bij de winkel waar je je airjacket hebt gekocht. De prijs van de gaspatronen verschilt per merk maar ligt zo rond de € 25,00.

Hoe draag je een airjacket

Eventingruiters zijn verplicht om met een “gewone” bodyprotector te rijden. Daarnaast hebben ze de keus of ze hier al dan niet een airjacket overheen willen dragen. Hiervoor zijn ook weer speciale bodyprotectors ontwikkeld met geïntegreerde airjackets zodat de eventingruiter geen dubbele beveiliging hoeft aan te trekken.
Hoewel het natuurlijk voor de optimale veiligheid beter is om beide aan te hebben kun je bij de overige  disciplines een airjacket ook zeker los gebruiken zonder een bodyprotector. Doordat hij fijner en lichter zit zul je hem sneller aantrekken, ook op warme dagen.

Wat voor airjackets zijn er?

Helite softshell Navy-RoodAirjackets zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en van verschillende merken. Tegenwoordig zijn er ook zeer mooie softshell jasjes en bodywarmers verkrijgbaar voorzien van een uitritsbare airbag. Deze jasjes kunnen als gewone jas en/of als wedstrijdjas gebruikt worden. Doordat de airbag er eenvoudig uitgeritst kan worden kan het jasje en/of bodywarmer gewassen worden. Losse bodywarmer en jasjes zijn ook verkrijgbaar, zo heb je aan 1 airbag genoeg voor meerdere jasjes. Je vindt de jasjes en bodywarmers hier.

 

 

We hebben alvast een kleine selectie van airjackets hier op onze site.
Daarnaast zijn de airjackets o.a. verkrijgbaar bij EquiChique  ,DeKroo.nl en Eventing-SGW Specialist.

Ruitershop dekroo.nl